Spring naar inhoud
  • weizigt

    Dordt aan Zet

Dordt aan Zet

Welkom op de site van Dordt aan Zet. Hier vind je informatie over participatie en over de mogelijkheden van web.
Contact? Mail naar de redactie.
Home Nieuws en publicaties Nieuwsarchief Onderzoek Delft: digitalisering en democratie

Onderzoek Delft: digitalisering en democratie

naar https://www.staatscommissieparlementairstelsel.nl/


TU Delft onderzocht de invloed van digitalisering op de Nederlandse parlementaire democratie. Dat gebeurde in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Het gaat relatief goed.


Wat is de rol van politieke micro-targeting, naar ‘bots’ en algoritmes, en naar het politieke debat op Twitter? De Staatscommissie Parlementair Stelsel maakte het onderzoek mogelijk. Deze commissie heeft de opdracht om te onderzoeken of ons parlementaire stelsel nog goed werkt, en of dit toekomstbestendig is.


"De onderzoekers concluderen dat het in vergelijking met andere landen in Nederland relatief goed gaat", zo is te lezen in het bericht van de Staatscommissie. "Er is weinig invloed van ‘fake news’ of van ‘bots’ op Twitter, en gebruikers gaan in gelijke mate interactie aan met alle politieke partijen. Het gebruik van politieke micro-targeting is flink toegenomen, en biedt vooral aan nieuwe partijen voordelen."

 

Zorgen

"Toch zijn er ook grote zorgen", aldus het bericht. Dat gaat in op bijvoorbeeld het aanbevelings-algoritme van YouTube (vaker zogenaamde nieuw-rechtse video’s aanbevolen). Facebook is een spin het web, maar ondoorzichtig. Big data en persoonlijke data (door bedrijven) kunnen de democratie ondermijnen.


Verder lezen

Lees meer op de site van de Staatscommissie Parlementair Stelsel.

Daar is ook het volledige rapport van het onderzoeksteam van TU Delft te vinden (in het Engels).