Spring naar inhoud
  • weizigt

    Dordt aan Zet

Dordt aan Zet

Welkom op de site van Dordt aan Zet. Hier vind je informatie over participatie en over de mogelijkheden van web.
Contact? Mail naar wijken@dordrecht.nl.
Home Nieuws en publicaties Nieuwsarchief Oproep: denk mee over open overheid

Oproep: denk mee over open overheid

Op hun site is de Ideeënbus te vinden voor het Actieplan Open Overheid 2018-2020. Iedere inwoner van Nederland kan meedenken over hoe de overheid opener en transparanter kan zijn. Of laten weten wat je van een Open Overheid verwacht.

"Een overheid die actiever ideeën uit de samenleving ophaalt en gebruikt, transparant is over wat er binnen de overheid gebeurt, mensen passend en eenvoudig informeert en data beschikbaar stelt voor hergebruik om innovatie en ondernemerschap aan te moedigen. Een overheid die open staat voor vernieuwing en met de samenleving aan maatschappelijke vraagstukken werkt. Dat is wat wij verstaan onder Open Overheid", zo is te lezen op de site van Open Overheid.

Vertel ons wat jouw ideeën zijn

Hoe dat te realiseren? In het Actieplan Open Overheid staan de plannen en acties daarvoor. Komend jaar gaat een nieuw Actieplan van start. De mensen van het Leer- en Expertisepunt Open Overheid zijn op zoek naar nieuwe ideeën daarvoor.

Op hun site geven ze voorbeelden die laten zien waarom een open overheid belangrijk is. Bijvoorbeeld het actiepunt Openspending Detaildata. Op Openspending.nl staat een overzicht van de 'huishoudboekjes' van onder andere gemeenten en provincies. Waar geven zij geld aan uit?
Onder de noemer Right to Challenge nemen bewoners en buurtgebonden (sociale) ondernemers lokale voorzieningen en taken van de gemeente over. In een video op de site van Open Overheid enkele voorbeelden.

Ideeënbus

In de ideeënbus is er alle ruimte voor ideeën over hoe de overheid opener en transparanter kan zijn. Je kunt er ook laten weten wat je van een open overheid verwacht en mogelijk bijdragen aan het nieuwe Actieplan.
Meer info of je idee indienen kan via de site van Open Overheid.
  

overheid