Spring naar inhoud
  • weizigt

    Dordt aan Zet

Dordt aan Zet

Welkom op de site van Dordt aan Zet. Hier vind je informatie over participatie en over de mogelijkheden van web.
Contact? Mail naar wijken@dordrecht.nl.
Home Nieuws en publicaties Nieuwsarchief Betere communicatie met laaggeletterden

Betere communicatie met laaggeletterden

naar www.taalonderwijsdrechtsteden.nl


Hoe zorg je als overheid dat jouw informatie de mensen bereikt? Renée Swart, kennisadviseur bij de Academie voor Overheidscommunicatie ging er over in gesprek met Bert Pol, van Tabula Rasa. Een interview met paar handige tips.


Meer dan een kwart van de Nederlanders heeft weinig of geen digitale vaardigheden, zo is te lezen in het artikel op communicatierijk.nl. Overigens is in een publicatie van het CBS uit 2015 te lezen dat dat zelfs zou gaan om meer dan een derde van de bevolking. Bovendien hebben zo'n 2,5 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder (grote) moeite met lezen en schrijven.


Deze groep mist dus de informatie info die belangrijk is voor hen. De kenniskloof zou ook groeien. Swart citeert Bert Pol: “Je bereikt niet de mensen die je informatie het hardst nodig hebben. Mensen die hoger opgeleid zijn vinden die informatie toch wel.”

Bert Pol, werkzaam bij Tabula Rasa, een bureau voor gedrag en communicatie, vindt het daarom de belangrijkste opgave voor mensen die werken in de overheidscommunicatie om echt serieus rekening te gaan houden met laaggeletterden en beperkt digitaal vaardigen.


Tips

Die opgave is er voor iedereen bij de overheid. In het interview komen diverse tips aan bod. Verplaats je in de gebruiker van jouw informatie. dat kan bijvoorbeeld door goed op je woorden te letten, op niveau B1 te schrijven, vaker beelden te gebruiken en informatie via verschillende kanalen (ook persoonlijk) te delen.
Ook Steffie kan helpen. Op de site Steffie.nl worden maatschappelijke onderwerpen op een eenvoudige manier uitgelegd.
Gebruikersonderzoek en taalambassadeurs kunnen ook helpen om de (overheids)communicatie te verbeteren.


Meer weten?

Op www.communicatierijk.nl is het verhaal van Renée Swart terug te vinden.

Op die site van de rijksoverheid is veel meer te vinden, bijvoorbeeld over Factor C, communicatie en gedrag, onderzoek, opleidingen en en overzicht met veel vakkennis.


Steffie is te vinden op www.steffie.nl.


Op www.taalonderwijsdrechtsteden.nl alles over taalonderwijs in de Drechtsteden - van basisvaardigheden tot inburgeren tot taal op de werkvloer.


Op deze site, in het onderdeel met de ParticipatieWijzer, vind je ook informatie over Factor C en een schrijfwijzer van de gemeente Dordrecht.meer beeldend werken