Spring naar inhoud
  • weizigt

    Dordt aan Zet

Dordt aan Zet

Welkom op de site van Dordt aan Zet. Hier vind je informatie over participatie en over de mogelijkheden van web.
Contact? Mail naar wijken@dordrecht.nl.
Home Nieuws en publicaties Nieuwsarchief Hoe verander je gedrag?

Hoe verander je gedrag?

presentatie anne wouters"Ons gedrag veranderen: we willen het vaak wel, maar door hindernissen en verleidingen dóén we het niet. Waar ligt dat aan?", vraagt Anne Wouters zich af. Zij volgde een opleiding. Inmiddels zijn nog 16 collega's aan een opleiding begonnen.


Een verkeersregelaar bij een tijdelijke doorgang voor fietsers en voetgangers zag elke dag het probleem dat de fietsers niet afstapten en voetgangers een probleem hadden. Tot hij met een pot snoepjes bij de ingang van de doorgang ging staan. Al die fietsers stapten even af om een snoepje te pakken.

 
Helpt het om mensen een duwtje te geven (nudging), als je wilt dat hun gedrag verandert? Ook in overheidsland is er steeds meer aandacht voor; inclusief de discussie of dat wel mag. Maar heel veel besluiten die we elke dag nemen zijn nu eenmaal helemaal niet rationeel. Tijd dus om de kennis uit de gedragswetenschappen toe te gaan passen. In bedrijfsleven en marketing gebeurt dat al lange tijd volop.
  

Anne Wouters volgde een opleiding over nudging bij het bureau 'Duwtje'. "Als je gedrag wilt veranderen. kun je naar vier dingen kijken om het probleem aan te pakken", vertelt ze. "Daar moet je allemaal rekening mee houden om effectief iets te veranderen."


Waar op letten?

Mogelijkheden.
Je moet het weten, je moet het kunnen en er moeten geen hindernissen zijn. Probeer zelf maar eens om het gewenste gedrag uit te voeren, of nog beter observeer iemand uit je doelgroep die het probeert.
Neem de hindernissen weg, dat is vaak al een grote stap vooruit. 

Normen.
We volgen anderen in gedrag. Wat is de norm? Wat zie je anderen doen? Wie zijn beïnvloeders?

Motivatie.
Om ander gedrag uit te voeren is wel enige motivatie nodig. Dat kan zijn omdat je het zelf graag wil (intrinsieke motivatie) of omdat het wat oplevert (extrinsieke motivatie). Kortom, wordt je goede gedrag beloond?


Weerstanden.
We blijven graag doen wat we al doen, willen niet gedwongen worden of zijn 'te lui'. Een zetje de goede richting op kan werken - maar ook mensen boos maken.


Anne: "Zo simpel is het dus niet, om bepaald gedrag makkelijker en aantrekkelijker te maken. Daarvoor is een goede analyse nodig en die kun je alleen maken met de mensen zelf. Nog een reden om vaker naar buiten te gaan dus. Ga in gesprek."


CCV en gedragsbeïnvloeding

Bij een zeer druk bezochte bijeenkomst vertelde Myrna Meester van het CCV over de inzichten die er zijn uit gedragswetenschappen en evolutieleer. Het is de opmaat naar een training, waar - de eerste - zestien collega's aan meedoen. Binnenkort meer hierover.

Het CCV,  Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, werkt aan een veilig en leefbaar Nederland.


Meer weten?
   

Opleiding Duwtje

"We houden graag vast aan de illusie dat we rationele wezens zijn; dat we heel goed weten waarom we doen wat we doen. Stiekem weten we wel beter: ons onbewuste brein speelt een grote rol. Door de wereld met andere ogen te bekijken doorbreek je vastgeroeste denkpatronen en ontdek je inzichten om vernieuwende oplossingen te creëren", schrijft Duwtje op hun website in een artikel over hun opleiding.


WRR: Weten is nog geen Doen

Weten is nog geen Doen, zo luidt de titel van het onderzoek van de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid). We verwachten heel veel van iedereen. Je zorgt voor gezond gedrag, je neemt alle stappen om zelfstandig mee te blijven doen in de samenleving - ook als je ouder wordt of ziek. Je blijft aan het werk of tenminste optimaal inzetbaar. Lang voordat je met pensioen gaat, zet je de juiste stappen om dat vlekkeloos te laten verlopen.
Maar kan iedereen dat ook? In Weten is nog geen Doen een perspectief op de redzaamheid van burgers.


Gedragshuis - Beter benutten

"In Beter Benutten hebben we veel ervaring opgedaan met gedrag. Uit evaluatieonderzoek van Beter Benutten-projecten zijn daarover veel nuttige bevindingen en tips gekomen", zo is te lezen op de site met het gedragshuis van Beter Benutten.
Wat kun je in de verschillende fasen van een project doen om te werken aan ander gedrag?


Fun video

Er zijn de nodige leuke video's die laten zien hoe je met dat geven van het juiste duwtje, aan de slag kunt gaan. Bijvoorbeeld deze voorbeelden op www.thefuntheory.com: met onder andere de snelheidscamera-loterij, de diepste vuilnisbak ter wereld en de piano-trap (zie ook hieronder).


Behavioural Insights Netwerk

"Bijna al het overheidsbeleid is gericht op gedragsverandering. De gedragswetenschappen leren ons dat het beeld van de mens als bewuste, rationele beslisser niet compleet is. Dit beïnvloedt het effect van de instrumenten die de overheid vaak inzet", aldus Thomas Dirkmaat, voorzitter van het Behavioural Insights Netwerk Nederland (BIN NL). Hij schrijft dit in de uitgave van de Rijksoverheid: PDF-bestandRijk aan gedragsinzichten (1756 kB), editie 2017, Behavioural Insights Netwerk Nederland. daarin zijn 14 voorbeelden te vinden van alle ministeries: van bewuster lenen door studenten en minder scheefwonen, tot vaker sporten bij overgewicht.


Intern

Collega's in de Drechtsteden kunnen aansluiten bij het Nudge Netwerk. dat is te vinden op SID.