Spring naar inhoud
  • weizigt

    Dordt aan Zet

Dordt aan Zet

Welkom op de site van Dordt aan Zet. Hier vind je informatie over participatie en over de mogelijkheden van web.
Contact? Mail naar de redactie.
Home Nieuws en publicaties Nieuwsarchief Gedraag je...

Gedraag je...

Link naar SWOCC


De aandacht voor de kennis die er is over gedrag en gedragsverandering groeit ook bij de overheid. Binnen Dordrecht is een groeiende groep die die kennis wil benutten bij het eigen werk. Want regels vaststellen is een, maar hoe kun je er voor zorgen dat die regels ook worden nageleefd?


Kortom, welke (communicatie)strategie zet het best aan tot gewenst gedrag? Ook de aandacht in vakliteratuur en op het web neemt toe. "Het communicatievakgebied ontwikkelt zich continu, en ook uit de wetenschap komen voortdurend nieuwe inzichten (...) Deze kennis is voor iedere praktijkbeoefenaar onmisbaar. Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Commerciële Communicatie (SWOCC) maakt deze kennis toegankelijk en toepasbaar", zo is te lezen op hun website.


Best gek

Recent was er aandacht voor roken: "Eigenlijk best gek hè… dat je op veel meer plekken sigaretten kunt kopen dan brood?. Deze nieuwste anti-rook campagne is een voorbeeld van een subtiele uiting om ‘ongewenst’ gedrag aan te kaak te stellen."

In het artikel van Reint Jan Renes aandacht voor de effectiviteit van bijvoorbeeld de descriptieve norm (die beschrijft wat anderen doen: ‘Meer dan 100.000 mensen doen al mee’) en de injunctieve norm (beschrijving van wat anderen vinden dat we zouden moeten doen: ‘De meeste mensen in uw omgeving vinden dat u mee moet doen’).

Wat is effectiever? Welke toon – positief of negatief – is meer overtuigend? Dat onderzoek ging over gezondheidscampagnes.


Meer weten?

Medewerkers van de gemeente Dordrecht kunnen deelnemen aan een training, gegeven door het CCV. Contactpersoon is onder andere Sanne Voncken.
Intern is ook een groep te vinden op SID (intranet).

Op de website van SWOCC vind je het artikel van Reint Jan Renes.


Renes, universitair hoofddocent Gezondheidscommunicatie aan de Wageningen Universiteit en lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein aan de Hogeschool Utrecht, schrijft vaker over het onderwerp gedragsbeïnvloeding op die website.


Op de website van het CCV, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, meer over hun training.


Zie ook dit eerder verschenen artikel op deze site ( met links naar nog meer).


meer bewegen - de keerkring


(meer bewegen bij basisschool De Keerkring)